Aktuality

Návšteva prezidenta Petra Pellegriniho v Nitrianskom samosprávnom kraji

podcast
poradna

NITRA (17. október 2024) – Prvýkrát ako prezident Slovenskej republiky dnes Peter Pellegrini navštívil Úrad Nitrianskeho samosprávneho kraja. V rámci celodenného programu rokoval s predstaviteľmi župy a navštívil aj viaceré miesta v regióne. 

Predpoludním si prezident spolu s predsedom NSK Branislavom Becíkom pozrel v Dolných Lefantovciach takzvanú „mostnú čatu.“ Tá realizuje v kraji drobné udržiavacie práce, ktoré predlžujú životnosť mostov a šetria župe financie. V roku 2024 opravili mostné čaty 19 mostov. Činnosť mostných čiat inicioval na začiatku svojho mandátu predseda NSK Branislav Becík.Celoslovenským problémom je nedostatočná starostlivosť o mosty a mostné konštrukcie. Takýchto mostov, ktoré sú v kritickom stave a do ktorých sa historicky za posledné desaťročia neinvestovali žiadne zdroje, je množstvo. Preto chcem privítať jedinečný projekt, ktorý som zatiaľ vzhliadol len tu v Nitrianskom samosprávnom kraji. Tento projekt považujem za pilotný, vysoko ho oceňujem a môžu si ho za svoj príklad vziať aj ostatné župy, ktoré na Slovensku máme,“ vyzdvihol prezident Peter Pellegrini. 

Neskôr zavítal prezident aj na obhliadku budúceho Zariadenia sociálnych služieb v Horných Lefantovciach. Župa tu plánuje vytvoriť domov pre 40 seniorov, prví klienti tam majú byť umiestnení už v roku 2025. Kúpa tohto objektu bude financovaná z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania. Investíciu schválilo Mimoriadne zastupiteľstvo Nitrianskeho samosprávneho kraja v auguste. Som rád, že Nitrianska župa sa intenzívne venuje aj oblasti starostlivosti o našich seniorov, a to nielen v oblasti poskytovania kvalitnej starostlivosti a služieb, ale reaguje aj na demografický vývoj a akútny nedostatok miest v takýchto sociálnych zariadeniach pre budúcich klientov, čo vyžaduje od samosprávneho kraja aj nejaké významné investičné aktivity. Výborný nápad, ktorý schvaľujem a odporúčam aj 

ďalším župám a mestám na Slovensku, je využitie nepotrebných budov, či už štátnych, mestských alebo krajských, na domovy sociálnych služieb alebo domovy nájomného bývania. Pán župan ma informoval aj o tom, že niektoré ďalšie internáty alebo budovy v ďalších častiach kraja plánuje prestavať na nájomné, štartovacie či sociálne byty, pretože na celom Slovensku a zvlášť v tomto regióne je akútny nedostatok nájomného bývania,“ povedal prezident Peter Pellegrini. 

Prezident nevynechal ani návštevu seniorov v Zariadení sociálnych služieb Viničky v Nitre, ktoré je v zriaďovateľskej pôsobnosti NSK. Funguje od roku 1990 a jeho celková kapacita je 260 prijímateľov sociálnej služby. Nitriansky samosprávny kraj má 25 domovov sociálnych služieb, kde máme zhruba cez 3200 klientov. O tých sa stará okolo 2300 zamestnancov. Musím povedať, že demografická krivka v Nitrianskom kraji rapídne rastie a záujem o podobné zariadenia je. My sme sa rozhodli, že ideme do výstavby a rekonštrukcie troch takýchto zariadení, ktoré by sme mali v blízkej dobe odovzdať našim klientom. Dokopy by to malo byť 120 miest. Konkrétne ide o Horné Lefantovce a rekonštrukcie stredoškolských internátov v Dvoroch nad Žitavou a v Zlatých Moravciach. Keď sa nám cez Štátny fond rozvoja bývania osvedčia tieto investície, pôjdeme do ďalších podobných. Máme viac nehnuteľností, ktoré sú v našich okresných mestách nevyužité. Takto by sme chceli pomôcť ďalším mestám, o čo nás aj primátori a starostovia žiadajú,“ uvádza predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja Branislav Becík. 

Prezident ukončil návštevu regiónu v Topoľčiankach na zámku a v Národnom žrebčíne.

Foto: topolvar.sk


 

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button