Komerčné články

Úsporné riešenie vykurovania: Prečo si zadovážiť tepelné čerpadlo?

Viete aké využitie má montáž tepelného čerpadla? Vedzte, že nejde len o vykurovanie či ohrievanie vody v novostavbách. Prekvapí vás aj technológia.

Tepelné čerpadlo sa pomaly ale isto stáva obľúbeným typom zariadenia, ktoré v domácnostiach nielen vykuruje, ale aj ohrieva vodu. To nahrádza ustupujúce kotle na tuhé palivo, ako drevo, uhlie či brikety. Pozrieme sa na to, prečo je využitie montáže tepelného čerpadla správnou investíciou.

Podľa toho, odkiaľ je teplo odoberané, rozoznávame druhy čerpadiel:

  • vzduch – voda: teplo sa prijíma zo vzduchu
  • zem – voda: prostredníctvom vrtu sa teplo získava zo zeme
  • voda – voda: zdrojom tepla je podzemná voda

Vhodné nielen do nového bývania

Pokiaľ nemáme práve rozostavaný dom, aj napriek tomu môžeme premýšľať nad ekologickým spôsobom vykurovania. Pri rekonštrukcii a výmene starého kotla je potrebný minimálny inštalačný priestor a možnosť pripojenia k radiátorom či potrubiu je jednoduchá. Využitím montáže tepelného čerpadla si užijeme energetickú účinnosť bez potrebnej výmeny celého systému. Všetko to platí pri vysokoteplotných čerpadlách, ktorých teplota výstupnej vody je vyše 55°C. Nízkoteplotné čerpadlá sú prirodzene vhodné pre nízkoteplotné vykurovacie systémy, ktorých výstupná voda má nižšiu teplotu a postačuje voľne stojací hydrobox. 

Moderná technológia s prekvapivými vlastnosťami 

Princíp fungovania čerpadla je jednoduchý. Odoberá energiu z miesta s nižšou teplotou (zem, vzduch, voda) a odovzdáva ju na miesto s vyššou teplotou (domácnosť). Počiatočná investícia je síce vyššia, avšak postupom času sa nám nielen vráti, ale následne aj ušetríme v porovnaní s používaním tradičných zdrojov. Nakoľko sa vyhýbame fosílnym palivám, prispievame k ochrane životného prostredia a zníženia emisií CO2. Mnoho ľudí ocení tichý chod a asi každá veková kategória sa poteší možným dotáciám. Tepelné čerpadlá vynikajú dlhou životnosťou a čo je dôležité, stávame sa nimi menej závislí od dodávateľov energií. Dozvedieť sa o tejto téme môžete viac na Mallayslovakia.sk a využiť aj iné, profesionálne služby.


Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button