Komerčné články

Aký rázový uťahovák zvoliť pre jednotlivé pracovné úkony?

Rázové uťahováky sa líšia v rôznych parametroch, ako sú typ napájania, krútiaci moment, upínací mechanizmus a podobne. Výber konkrétneho modelu závisí od plánovanej práce. Ste domáci majster alebo máte profesionálnu dielňu? 

Rázové uťahováky podľa typu napájania

Podľa typu napájania, resp. pohonu, rozlišujeme tri základné kategórie uťahovákov: 

Pneumatické (vzduchové) uťahovačky

Cez vzduchovú hadicu sú poháňané stlačeným vzduchom z kompresoru, vďaka čomu dosahujú spomedzi všetkých typov najvyšší krútiaci moment (Nm). Vhodné sú aj pre náročné pracovné úlohy, napr. uťahovanie matíc na stavebných strojoch, nákladných vozidlách alebo pri profesionálnych dielenských a priemyselných prácach. 

Akumulátorové uťahováky

Napájané sú z batérie, vďaka čomu je zabezpečená vyššia mobilita. Tento spoľahlivý rázový uťahovák je možné použiť aj na miestach bez prístupu k elektrickej sieti, obmedzení ste len výdržou batérie. V porovnaní s predchádzajúcou alternatívou majú nižší krútiaci moment, vhodné sú na menšie opravy a údržbu, napr. pri výmene pneumatík. 

Sieťové (káblové) uťahováky

Poslednou alternatívou, ideálnou pre domáce dielne alebo garáže, kde je zabezpečený prístup k elektrickej sieti, sú elektrické uťahováky. Konštantný prísun elektriny zabezpečuje optimálny a stabilný výkon, bez potreby dobíjania. 

Použitie podľa krútiaceho momentu

V kontexte rázových uťahovákov predstavuje krútiaci moment silu, ktorou dokáže uťahovák otáčať skrutkami alebo maticami – silu, akou ich dokáže utiahnuť, alebo uvoľniť. Meria sa v Newton-metroch (ozn. Nm). 

Do 100 Nm – rázové uťahováky so silou do 100 Nm sa používajú na menšie opravy v domácnosti, napr. pri montáži nábytku, kde nie je potrebná veľká sila. 

100 – 200 Nm – vhodné na mechanické práce v garáži, napr. pri údržbe bicyklov, motocyklov alebo áut.

200 – 900 Nm – využitie nájdu napríklad v stavebníctve, pri montáži väčších dielov, konštrukcií alebo v autodielňach, napr. pri výmene pneumatík. 

Pre bežné úlohy postačuje uťahovák s nižším krútiacim momentom, zatiaľ čo pre náročnejšie, profesionálne alebo špeciálne práce v priemysle a strojárstve je potrebný vyšší krútiaci moment od 1000 Nm. 


Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button