AktualityHistória

210 výročie narodenia nášho rodáka Štefana Lipovníckého

podcast
poradna

15. augusta si pripomíname 210. výročie narodenia významného slovenského rodáka, Štefana Lipovníckeho.Narodil sa 15. augusta 1814 v Zlatých Moravciach. Jeho otec, Imrich, pôsobil ako služný v Tekovskej stolici, čo by sme dnes mohli prirovnať k prednostovi okresného úradu.

Po absolvovaní gymnázia študoval právo v Rábe a teológiu v Trnave. V roku 1837 bol vysvätený za kňaza a začal pôsobiť ako kaplán v Dvoroch nad Žitavou. Jeho životná dráha sa však dramaticky zmenila počas revolučných udalostí v roku 1848, keď sa pridal na stranu slovenských povstalcov. Za tento čin bol odsúdený na smrť a niekoľko rokov strávil vo väzení.

Po amnestii sa vrátil do cirkevných služieb a jeho kariéra začala rýchlo stúpať. V roku 1868 bol intronizovaný za biskupa v Oradei Mare (Veľký Varadín). Zúčastnil sa významného Prvého vatikánskeho koncilu a získal mnoho vysokých vyznamenaní.

Štefan Lipovnícky bol nielen významným cirkevným hodnostárom, ale aj vzdelaným a osvieteným človekom. Zomrel 12.augusta 1886 a je pochovaný v katedrále vo Veľkom Varadíne.

Svätá omša za nášho rodáka sa bude konať vo farskom kostole sv. Michala Archanjela v Zlatých Moravciach 18. augusta o 7:00 hod. (nedeľa).

Spracoval M. Tomajko


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button