AktualityOznamySamospráva
Populárny článok

Prvý týždeň spoplatneného parkovania je za nami, koľko peňazí vyzbieralo mesto?

trojkoncert
poradna

Od 1. júla 2024 platíme v Zlatých Moravciach za parkovanie vo vybraných lokalitách. Pozreli sme sa na to, koľko peňazí mesto vyzbieralo za prvý týždeň fungovania tejto parkovacej novinky.

Prvý týždeň spoplatneného parkovania v Zlatých Moravciach máme úspešne za sebou. Od 1. júla do 6. júla (7 júl bola nedeľa, vtedy sa „parkovné“ neplatí) sa mestu Zlaté Moravce podarilo vyzbierať na lístkoch 324,50 eur. Predaných bolo 1 230 kusov lístkov.

Samotné parkovacie automaty zatiaľ v Zlatých Moravciach zriadené nie sú, toto sa však podľa vedenia mesta v najbližších dňoch zmení. V prvý týždeň sa tak platilo len pomocou mobilov. Celkovo bolo prostredníctvom sms predaných 1024  lístkov, prostredníctvom mobilnej aplikácie (platba kartou) sa predalo 18 lístkov, a prostredníctvom QR kódu 188 lístkov.

Podľa magistrátu bolo predaných už i niekoľko kusov rezidentských kariet, konkrétne 12 kariet za 1 800 eur.

Základné informácie o spoplatnenom parkovaní

Mesto Zlaté Moravce zaviedlo od 1. júla 2024 spoplatnené parkovanie na uliciach: S. Chalupku (35 miest), J. Kráľa (84 miest), Migazziho (12 miest), Námestie A. Hlinku – parkovisko pred poštou (38 miest), Robotnícka (32 miest),Robotnícka – parkovisko vedľa polikliniky (44 miest), Bernolákova – parkoviská v okolí polikliniky (21 miest), Štefánikova (24 miest), 1.mája – parkovacie miesta pred MsÚ (4 miesta) a A. Kmeťa (19 miest).

Úhrada parkovacieho poplatku bude na týchto miestach potrebná v časoch: pondelok až piatok od  8.00 hod. do 17.00 hod. a v sobotu od 8.00 hod. do 12.00 hod..

Platiť sa bude dať až piatimi možnými spôsobmi – v parkovacom automate s možnosťou hotovostnej i bezhotovostnej platby, prostredníctvom mobilu formou sms, cez mobilnú aplikáciu Upay – parkovací lístok, cez mobilnú platbu prostredníctvom QR kódu alebo prostredníctvom vydanej rezidentskej karty.

Prvá polhodina bude pre každého zadarmo, no táto možnosť sa bude dať využiť len jedenkrát za deň. Nárok na túto úľavu vznikne len vtedy, ak evidenčné číslo svojho auta riadne zaregistrujete vyššie uvedenými spôsobmi. Druhá a ďalšia hodina parkovania je už riadne spoplatnená, sumou 50 centov.

Rezidentské karty

Pre občanov z uvedených lokalít a podnikateľov, ktorí tu majú prevádzku, je určená takzvaná rezidentská karta. Ceny kariet sú nasledovné: obyvateľ – 100 eur/bytová jednotka/rok; podnikateľ – 500 eur/sídlo prevádzky. resp. miesto podnikania/rok; abonent – 250 eur/bytová jednotka/rok.

Pokiaľ vám bude vydaná rezidentská karta, môžete s ňou parkovať v celej zóne regulovaného parkovania. Na jednu bytovú jednotku, sídlo alebo prevádzku môže byť vydaná maximálne jedna rezidentská karta.

Žiadosti o vydanie týchto kariet má mesto Zlaté Moravce zverejnené na webovej stránke mesta: www.zlatemoravce.eu/parkovanie.

Pre viac informácií o podmienkach vydania rezidentských kariet môžete kontaktovať pracovníčku mestského úradu Kristínu Horváthovú, t. č.: 0376923923, e-mail: kristina.horvathova@zlatemoravce.eu.

Parkovanie v Zlatých Moravciach sa spoplatnilo na základe všeobecne záväzného nariadenia, ktoré schválili mestskí poslanci na 9. zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Zlatých Moravciach, konanom dňa 14. decembra 2023. Vedenie mesta plánuje v budúcnosti rozšíriť spoplatnené parkovanie v ďalších lokalitách. Na dodržiavanie uhrádzania „parkovného“ budú dohliadať príslušníci zlatomoraveckej Mestskej polície.

Peter Klimant


10
17
obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button