AktualityKultúraPrílepy
Populárny článok

Folklórne slávnosti „Vitajte susedia“ majú za sebou ďalší ročník

trojkoncert
poradna

V mestskej časti Prílepy bolo v sobotu 6. júla 2024 veselo. Konal sa tu ďalší ročník populárnych folklórnych slávností pod názvom „Vitajte susedia“.

V poradí 13. ročník podujatia zorganizoval Spevácky súbor Kolovrátok z Prílep v spolupráci s mestom Zlaté Moravce a za finančnej podpory Nitrianskeho samosprávneho kraja. Akcia sa konala pred Kultúrnym domom v Prílepoch. Začínalo sa o 15.30 hodine.

Folklórne slávnosti odštartovali s príhovormi pozvaných hostí. Zúčastnený dav ako prvý pozdravil primátor Zlatých Moraviec Dušan Husár. „Som veľmi rád, že už po trinástykrát sa tu stretávame. Nie len ako primátor, ale ešte ako poslanec som sem chodil veľmi rád. Vždy som sa veľmi dobre medzi vami cítil. Prajem vám všetkým krásny kultúrno-spoločenský zážitok,“ povedal primátor Dušan Husár.

Podujatie bolo tento rok spojené s oslavou 670. výročia prvej písomnej zmienky o Prílepoch. Pri tejto príležitosti vystúpil so svojim prejavom regionálny historik Marian Tomajko. Priblížil históriu Prílep, od spomínanej prvej písomnej zmienky až po ich moderné dejiny. Diváci sa dozvedeli mnoho zaujímavého – o tom ako sa formoval názov obce, o šľachtických „majiteľoch“ Prílep, o protitureckých bojoch, až po mená najznámejších richtárov Prílep.

Po krátkej prednáške prišla na rad hudba, spev i tanec. Program tohtoročných slávností bol pestrý. Ako prví sa predstavili usporiadatelia – domáci Spevácky súbor Kolovrátok. Nasledoval folklórny súbor Širočina z Čiernych Kľačian, spevácky súbor Chyzerovčianka z Chyzeroviec, folklórna skupina Babička zo Zlatých Moraviec, súbor Nádej z Tekovských Nemiec a na samotný záver vystúpili Ján Ďurech, Daša Kunkelová a na trubke hral Štefan Mihálka. Daša Kunkelová bola zároveň moderátorkou celého programu.

Hudobná zábava trvala až do podvečerných hodín. Nechýbalo bohaté občerstvenie s chutným gulášom. Organizátori vyslovili poďakovanie všetkým účinkujúcim a sponzorom i ľuďom, ktorí prišli a dobre sa zabavili.

Peter Klimant


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button