AktualityOznamySamospráva

Po novom platí zákaz parkovania na plochách zelene

trojkoncert
poradna

Zlatomoraveckí poslanci schválili na 12. zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Zlatých Moravciach návrh všeobecne záväzného nariadenia (VZN) mesta, ktorým sa mení VZN č. 6/2018 o starostlivosti o verejnú zeleň a ochrane drevín na území Mesta Zlaté Moravce. Najväčšou novinkou nového VZN je, že za vjazd, prejazd alebo státie motorovým vozidlom na plochách verejnej zelene môže byť uložená pokuta.

Novinka, ktorá zrejme nepoteší mnohých vodičov, už vstúpila do platnosti. Podľa nej sa na území mesta Zlaté Moravce nemôže vchádzať na plochy zelene motorovým vozidlom alebo parkovať na nich.

V praxi to znamená, že pokiaľ sa pred rodinným domom nachádza trávnatá plocha, ktorá patrí mestu, ale rovnako aj aj pred inými stavbami, napr. bytovými domami, prevádzkami, prípadne aj pred nezastavanými pozemkami, vjazd na takúto plochu už nie je možný.

Za porušenie tohto zákazu hrozí v zmysle § 46 zákona č. 372/1990 fyzickej osobe pokuta do výšky 33 eur, resp. podľa ustanovenia § 27b zákona č. 369/1990 právnickej osobe a fyzickej osobe oprávnenej na podnikanie až do výšky 6 638 eur.

Podľa schváleného VZN-ka je rovnako zakázané robiť aj akúkoľvek úpravu takejto plochy alebo inú výsadbu bez príslušného povolenia.

Zaujímalo nás, či je Mestská polícia pripravená riešiť tieto priestupky a vyberať od ľudí pokuty za porušenie tohto zákazu, respektíve či má na to dostatočnú kapacitu. Náčelník Mestskej polície Marián Takáč sa nám však k tejto veci odmietol vyjadriť. Podľa slov prednostu zlatomoraveckej radnice Mariána Kováča budú mestskí strážcovia zákona ľudí spočiatku na porušenie upozorňovať a až následne, v prípade neúčinnej prevýchovy motoristov, budú uplatňovať aj sankčné postihy.

Peter Klimant


13
8
obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button