AktualityŠkoly

Ako sa sen stal skutočnosťou

trojkoncert
poradna

Na začiatku bol jeden sen. Tým snom boli hrnčiarske kruhy. Prečo? Lebo našu školu navštevuje veľa šikovných žiakov, ktorí majú radi umenie a nie je im ľahostajná ani naša história. Preto sme ich chceli naučiť aj remeslu našich predkov – hrnčiarstvu. Chýbalo nám však potrebné vybavenie. Vedeli sme, že pre deti by to bol silný emotívny zážitok, ktorý by bol súčasťou arteterapie, teda terapie umením. 

Arteterapia hlinou umožňuje deťom ľahšie porozumieť sebe i druhým. Prostredníctvom práce s plastickým materiálom sa tiež žiaci učia vyjadriť vlastný obraz o svete či ľudských vzťahoch. Zároveň sa pri tejto činnosti učia vyjadrovať aj vlastné pocity. 

Sen sa stal v novembri 2023 skutočnosťou. Využili sme výzvu na podanie projektu. Na základe žiadosti, ktorú sme predložili, bola myšlienka práce s hlinou a hrnčiarskych kruhov schválená. Tento projekt sa uskutočnil vďaka finančnej podpore Nadácie SPP. Postupne sme mohli začať realizovať naše plány. 

Poznáme našich žiakov a vedeli sme, že budú nadšení, keď sa dozvedia, čo ich čaká na hodinách výtvarnej výchovy a počas výtvarného krúžku. Nemýlili sme sa. Ich radosť bola veľká. V momente, ako nám priniesli kruhy s hlinou do školy, nevedeli sa dočkať, kedy si všetko vyskúšajú. 

Postupné oboznámenie sa s hlinou bolo pre žiakov obrovským zážitkom. Samotný moment zapojenia kruhov a možnosť vyskúšať si, ako sa na nich pracuje a čo všetko dokáže človek vytvoriť vlastnými rukami, bol pre deti neopísateľný zážitok. 

Výrobky, ktoré pri práci s hlinou a hrnčiarskymi kruhmi vytvorili, boli použité aj ako darčekové predmety pre partnerské školy v zahraničí. Časť výrobkov potešila deti v materskej škole. Najväčšiu radosť mali deti z akcie pod názvom Malý trh hrnčiarskych výrobkov, pretože výťažok z nich bude použitý pre rodinu z našej školy, ktorá sa ocitla v neľahkej životnej situácii. 

Tešíme sa z radosti našich žiakov, z ich empatie. Bez Nadácie SPP by sa však nedalo toto všetko zrealizovať, preto jej týmto spôsobom ĎAKUJEME. 

                                                  

 PaedDr. Marianna Hajková
 PaedDr. Katarína Šustáková


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button