AktualityŠkoly

Pribinka na mobilite v Severnom Macedónsku

trojkoncert
poradna

V dňoch 4.5.-11.5.2024 desať detí sprevádzaných 3 pedagógmi Pribinky vycestovalo na pracovnú cestu do Srbska. Mobilita sa uskutočnila v rámci projektu Erasmus +  Green Classroom (Zelená trieda). Partnerská škola Private High School Algoritam Centar je situovaná v  meste Skopje v Severnom Macedónsku. 

Učitelia majú prostredníctvom tohto projektu spoznať prácu kolegov v zahraničí, rôzne  ekologické aktivity realizovateľné vo vonkajšom prostredí vo vybraných európskych krajinách. Žiaci môžu vyskúšať výhody vyučovania vo vonkajšom prostredí. Pracovným jazykom bola  angličtina.

Pracovný program sa začal v pondelok 4.5.2024. Zoznámili sme sa s  koordinátorkou programu Erasmus + z partnerskej školy a s jej žiakmi, ktorí nás celý čas sprevádzali. Žiaci nám spravili aj prehliadku mesta, historických pamiatok a starého bazáru. Nasali sme atmosféru mesta a spoznali tak jeho históriu a kultúru prostredníctvom rovesníckeho učenia. Naši žiaci tak mali príležitosť precvičiť si angličtinu so svojimi rovesníkmi a zažiť vyučovanie v prirodzenom prostredí mimo bežnej triedy. Hneď v prvý deň sme dokázali, že učenie môže prebiehať aj v inom prostredí ako v triede a že práve ulice mesta sú toho dobrým príkladom.

V utorok  sme boli na jednom z najznámejších miest v Skopje, prezývanom Millenium Cross. Je tu jeden z najväčších krížov nielen v Severnom Macedónsku, ale aj v celej Európe. Nachádza sa na kopci Vodno, ktorý sa týči nad mestom. Dostali sme sa sem vďaka jednému z ich ikonických autobusov, ktoré vzhľadom pripomínajú tie v Londýne. Od polovice cesty sme išli lanovkou. Na kopci Vodno nás čakala hodina geografie, ktorú viedli samotní žiaci z partnerskej školy. Nasledovala diskusia v zmiešaných skupinách pozostavajúcich z našich žiakov a žiakov partnerskej školy.  Následne sme navštívili samotnú partnerskú školu. Svoju výučbu majú postavenú výlučne na získavaní praktických skúseností.

   V stredu sme absolvovali aktivity v parku. Park je výborným prostredím na realizáciu vyučovacích hodín a búra mýty o tom, že vyučovacie hodiny musia byť výlučne v  triede. Na rozohriatie deti pracovali v zmiešaných skupinách pozostávajúcich zo zástupcov oboch krajín a spoločne vytvárali hotové produkty- napr. stavali stavbu zo surových špagiet. Tak ako to už býva pri podobných aktivitách, proces vzájomného učenia sa  a kooperácie je dôležitejší ako samotný výsledok.  Následne deti absolvovali netradičnú hodinu biológie v náručí prekrásnej prírody. Po kvízoch z biológie nasledoval workshop na tému recyklácie plastových fliaš a vreciek. Deti z nich mali vyrobiť nejakú sochu, predmet, hocičo. Mohli použiť aj prírodný materiál. Unavení a plný zážitkov sme si odnášali veľkú porciu nielen vedomostí, ale hlavne zručností na vzájomnú spoluprácu a komunikáciu, tak prepotrebných pre tento svet.

     Vo štvrtok nás čakal program v škole. Mali sme hodinu chémie zážitkovou metódou. Hodina bola zameraná na výrobu mydla. Hodinu viedli žiaci partnerskej školy pod vedením svojej pani učiteľky. Naši žiaci sa takisto aktívne zapájali a celý proces výroby si vyskúšali. Mydlá, ktoré sme vyrobili, nám zostali na pamiatku. Na záver sme pred pred školou zasadili 2 stromčeky- kanadské javory ako symbol našich dvoch škôl a vzájomnej spolupráce.  

   V posledný deň sme absolvovali celodenný výlet do kaňonu Matka, ktorý je známy svojou neopakovateľnou atmosférou.  Zároveň sme sa rozlúčili s projektovým partnerom a plní zážitkov sme išli domov. 

   Ciele projektu, napr. zážitkové učenie vonku a absolvovanie environmentálnych aktivít, boli naplnené. Opätovne sa nám potvrdilo, že pobyt vonku zlepšuje fyzický aj psychický stav detí. 

   Poďakovanie patrí všetkým, ktorí podali pomocnú ruku a pomohli pri organizácii mobility, hlavne  učiteľom a vedeniu školy. Tešíme sa na ďalšie stretnutie, ktoré sa bude konať v októbri 2024 v Taliansku.

     Projekt bol financovaný s podporou Európskej komisie. Tento článok reprezentuje výlučne názor autoky a komisia a ani národná agentúra nezodpovedajú za akékoľvek použitie informácií obsiahnutých v tomto článku.  

PhDr. Gabriela Čásarová, PhD.


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button