Aktuality

ARRIVA: Rodiny môžu cestovať verejnou dopravou výhodne vďaka zľavám

trojkoncert
poradna

Nitra, 15. mája 2024 – Medzinárodný deň rodiny si svet pripomína každý rok 15. mája. Tento rok je Medzinárodný deň rodiny venovaný zmene klímy a jej negatívnemu dopadu na rodiny. K znižovaniu emisií skleníkových plynov vyprodukovaných individuálnou dopravou osobnými autami prispieva aj zľavnené cestovné pre rodičov a deti, vďaka ktorému mnohé rodiny na Slovensku využívajú verejnú dopravu. 

Zľavnené víkendové cestovné lístky pre rodiny s deťmi v súčasnosti ponúkajú spoločnosti ARRIVA v troch krajoch, v ktorých poskytujú služby regionálnej autobusovej dopravy. V Bratislavskom a Trnavskom kraji môžu túto zľavu využiť počas víkendov a sviatkov maximálne dvaja dospelí a tri deti vo veku do 18 rokov, v Košickom kraji je zvýhodnená cena víkendového cestovného pre rodinu cestujúcu s aspoň jedným dieťaťom vo veku do 15 rokov. 

Rodiny môžu pri cestovaní využiť aj ďalšie zľavy s celoročnou platnosťou. Samozrejmosťou je bezplatná preprava kočíka s dieťaťom a výrazné zľavy od 30 do 100 percent z cestovného pre deti až do dovŕšenia 16, resp. 15 rokov veku, ktoré v spolupráci s objednávateľmi regionálnej dopravy ponúka ARRIVA v Bratislavskom, Trnavskom, Nitrianskom, Žilinskom a Košickom kraji. V Nitrianskom a Košickom kraji môže využiť zľavu pri cestovaní aj rodič alebo iný člen rodiny, ktorý sprevádza dieťa mladšie ako 6 rokov. Špeciálnu zľavu dostávajú budúce mamičky v Košickom kraji. Keď sa preukážu tehotenskou knižkou, cestujú za osobitné cestovné vo výške 0,50 € za každých začatých 50 km, jedinou podmienkou je úhrada cestovného z čipovej karty.

„Aby bola budúcnosť pre rodiny udržateľná z pohľadu životného prostredia v mestách a obciach, musí byť udržateľná aj verejná doprava. ARRIVA spolu s objednávateľmi služieb verejnej dopravy, ktorými sú samosprávne kraje a mestá, dlhodobo pracuje na tom, aby ponúkla rodinám udržateľnú alternatívu k osobným automobilom. Zľavnené cestovné, ale aj bezpečnosť, pohodlie pri cestovaní, spoľahlivosť spojov a inovatívne dopravné riešenia ako bikesharing či doprava na zavolanie môžu rodinných príslušníkov motivovať k tomu, aby si vybrali verejnú a nie individuálnu dopravu,“ uviedla Petra Helecz, riaditeľka pre obchod a komunikáciu spoločností ARRIVA na Slovensku.

V roku 1993 Valné zhromaždenie OSN rozhodlo, že 15. máj každého roka sa bude sláviť ako Medzinárodný deň rodiny. Tento deň je príležitosťou na podporu informovanosti o otázkach týkajúcich sa rodín a na rozšírenie poznatkov o sociálnych, hospodárskych a demografických procesoch, ktoré ovplyvňujú rodiny. Cieľom Medzinárodného dňa rodiny 2024 je zvýšiť povedomie o tom, ako zmena klímy vplýva na rodiny a akú úlohu môžu rodiny zohrávať pri opatreniach v oblasti klímy.


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button