Aktuality
Populárny článok

Poslanci ponechali stopku hazardu v Zlatých Moravciach

trojkoncert
poradna

Na 8. zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Zlatých Moravciach, ktoré sa konalo vo štvrtok 19. októbra 2023 sa okrem iného rokovalo aj o zrušení zákazu umiestnenia herní a kasín na území mesta Zlaté Moravce. Tento návrh poslancami neprešiel. Stopka hazardu tak u nás naďalej platí. 

Poslanci sa návrhom zrušenia zákazu hazardu zaoberali z toho dôvodu, že koncom septembra 2023 bola mestu Zlaté Moravce doručená žiadosť od Asociácie zábavy a hier týkajúca sa prehodnotenia prijatého VZN, ktorým sa dala stopka hazardu v našom meste. 

Návrh bol poslancami odmietnutý. Za hlasovalo sedem prítomných poslancov, štyria poslanci boli proti a dvaja sa zdržali. Na schválenie návrhu bola potrebná 3/5 väčšina prítomných poslancov, čo činilo osem poslancov. Zákaz hazardu v našom meste tak naďalej trvá.

Názory občanov i poslancov

Hlasovanie predchádzala väčšia diskusia, do ktorej sa zapojili aj niektorí občania. 

„Tvrdý hazard a rizikové hranie je rakovinou, ktorá ničí jednotlivcov, rodiny aj spoločnosť,“ povedal svoj názor pred hlasovaním aktivista Jozef Predáč. Poukázal aj na to, že mesto zarába na herniach niekoľko desiatok tisíc eur ročne na daniach, čo je podľa neho zanedbateľné percento z celkového rozpočtu. „Ide o zarábaní na nešťastí druhých,“ poznamenal. Vyjadriť svoj názor prišla aj Dominika Hlobenová z Asociácie zábavy a hier. Poukázala na fakt, že koronakríza nám ukázala, že keď majú hráči zatvorené herne, premiestňujú sa do online priestoru, kde ďalej „hrajú“. Toto pritom vníma ako nebezpečnejšie prostredie oproti kamenným herniam. Preto je podľa nej nezmyselné zakazovať kamenné herne, nakoľko hráči budú ďalej hrať na internete, v nebezpečnejšom prostredí. „Odborníci jasne hovoria, že prohibícia hazardu nič nerieši,“ povedala. „Nemôžete zmeniť myslenie hráča. Hráč bude okrem internetu hľadať možnosti hrať niekde aj za hranicami mesta, z čoho profitujú obce, ktoré sa tomu tešia,“ dodala. Poukázala aj na fakt, že môže vznikať riziko zriadenia čiernych herní. 

Zaujímavá bola aj diskusia medzi poslancami, ktorí boli v problematike herní nejednotní. „Hranie hazardných hier na hracích automatoch vedie ku vzniku závislostí, rozpadu rodín, rozvodovosti, úverom, exekúciám, krádežiam, bezdomovectvu a samovraždám. Zákaz herní má preventívny účinok pred vznikom závislostí na hrách,“ povedal poslanec Martin Kováč, ktorý označil finančné prostriedky získané na daniach z hier za „krvavé peniaze“. Opačný názor mal poslanec Stanislav Ivanovič. „Do dneska sme nenašli náhradné zdroje finančných prostriedkov za hazard. Kto hrá, bude hrať aj naďalej a neprestane. My prídeme o peniaze a hráči sa presunú do okolitých obcí. Musel by sa zrušiť hazard celoslovensky, aby to malo zmysel. Takto len prichádzame o peniaze na daniach,“ vyjadril sa Ivanovič. 

VZN číslo 1/2021 o zákaze umiestnenia herní a kasín na území mesta Zlaté Moravce bolo prijaté začiatkom roka 2021. Vtedajší poslanci toto VZN-ko jednomyseľne schválili na základe petície „Zastavme hazard“, ktorú podpísalo viac ako 4200 obyvateľov nášho mesta. Zákaz sa týka celého územia mesta Zlaté Moravce.

Peter Klimant


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button