Aktuality

Výročná schôdza Jednoty dôchodcov

trojkoncert
poradna

Vitajte, milí dôchodcovia! Takýto veľavravný nápis zdobil divadelnú sálu Mestského strediska kultúry a športu pri príležitosti uskutočnenia výročnej schôdze Jednoty dôchodcov. Rok 2015 je pre túto organizáciu o to viac výnimočný, že oslavuje 20. výročie svojho založenia. Základná organizácia, ktorej predsedníčkou je dlhých 18 rokov Emília Páleníková, aktuálne združuje 450 členov, čím sa radí medzi tie najmasovejšie. Ako povedala sama predsedníčka, sú na to právom hrdí a nie nadarmo sa hovorí, že v jednote je sila.

V príjemnom piatkovom marcovom popoludní zaplnila sálu v MSKŠ veľká časť členov Jednoty dôchodcov. Každý zo zúčastnených bol pri príchode obdarovaný sladkou pozornosťou. Pred samotným otvorením schôdze a predostretím jednotlivých bodov programu p. Páleníková pozvala na javisko spevácku skupinu zo Sľažian, Sľažianku, ktorá sa postarala o príjemné kultúrne spestrenie schôdze a správne naladenie prítomných.

Za predsednícky stôl zasadli pozvaní hostia – primátorka Serafína Ostrihoňová, okresný predseda Peter Lisý, poslanec Michal Cimmermann a neskôr aj Karol Švajčík. V hľadisku bola prítomná poslankyňa a programová manažérka MSKŠ Klaudia Ivanovičová.

Súčasťou programu schôdze bola výročná správa, voľba návrhovej a mandátovej komisie, pokladničná, revízna správa a plán práce.

Organizácia sa podpisuje pod pravidelnú prípravu kultúrnych a spoločenských podujatí. Nevynechávajú sa ani zájazdy. Dozvedeli sme sa, že v roku 2014 dôchodcovia absolvovali 15 autobusových zájazdov, medzi ktoré patria nielen tie rekreačné, ktorých cieľom je relax, či kúpanie, ale aj poznávacie, za ktorými sa ukrýva návšteva hradov, zámkov, kaštieľov a iných kultúrnych miest a zaujímavostí. Pri príležitosti Mesiaca úcty k starším v októbri pravidelne pripravujú posedenie pre jubilantov vo veku 75 až 95 rokov so slávnostným príhovorom, obedom, darčekom, diplomom a programom. Za najväčšiu atrakciu sa považuje každoročná Fašiangová zábava. Poďakovanie patrí celému snaživému tímu, ktorý sa ukrýva za srdečnou prípravou všetkých spomínaných akcií.

Spomenutý bol aj fakt, že medzi členmi organizácie sa nájde veľa šikovných ľudí, ktorí sa venujú ručným prácam a tým podporujú zachovávanie tradícií, či znalostí, ktoré, veríme, nikdy nevymiznú.

Na rok 2015 je pripravený plán práce, ktorý má plniť všetky požiadavky členov organizácie, čo bolo zahrnuté aj do uznesenia.

„Milí seniori, uvedomujeme si všetci, že tak, ako po jari príde leto, po ňom jeseň,  tak to ide aj v živote človeka od detstva k mladosti a dospelosti, potom príde staroba. Výnimku nikto nepodplatí, to je jediná spravodlivosť. Naši seniori si zaslúžia pozornosť najmä od svojich detí, aby jeseň ich života mohli prežiť čo najdôstojnejšie. Hovorí sa, že staroba je prirodzený jav. Áno, starší človek je múdrejší človek. Aj dnešní starší ľudia boli mladí a aj dnešní mladí ľudia budú starí, preto nelež, pracuj, hýb sa, lebo len pohyb je pre náš vek dôležitá aktivita, podobne ako koníčky, dobrí priatelia a známi. Najhorší je pocit spoločenského vylúčenia zo života, izolácia vedie k depresii, netreba sa uťahovať za každú cenu. Einstein povedal: “Len život, ktorý žijeme pre ostatných, stojí za to.” “Ak chceš žiť pre seba, musíš žiť pre iných, pretože priatelia sú ako hviezdy, aj keď ich nevidíš, vieš, že ich máš,“ tieto slová pani Páleníkovej len podčiarkli ich skutočný a v realite neprehliadnuteľný význam. Po ich odznení si prítomní uctili zapálením sviečky a minútou ticha spomienku na počesť všetkých zo svojich radov, ktorí ich v predchádzajúci rok navždy opustili, vrátane zakladateľky organizácie Jolany Pilekovej.

V schôdzi sa pokračovalo prečítaním správ a príhovormi hostí. Primátorka Zlatých Moraviec, Serafína Ostrihoňová, vo svojom príhovore prejavila vďačnosť, že sa mohla zúčastniť na schôdzi a vyslovila, že organizácii bude spolu s poslancami nápomocná. Záverom stretnutia sa spolu s hosťami venovala prítomným, ktorých oboznámila s aktuálnym dianím v meste. Následne odpovedali na všetky otázky, ktoré adresne a so záujmom prichádzali z radu členov v rámci diskusie. Primátorka prítomných potešila milým darčekom v podobe kalendára. Na úplný záver touto cestou želáme všetkým dôchodcom veľa pevného zdravia, pozitívneho myslenia, síl a hlavne radosti zo života.

Celým priebehom akcie prítomných sprevádzalo motto dávajúce do popredia, že pribúdajúci vek nám neberie to najvzácnejšie a síce našu podstatu.

„Sme tí istí, ako keď sme boli mladí, len všemohúci, matka príroda a čas postriebrili náš vlas.“

M. Petrovičová


[wysija_form id=”3″]


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button